Za zdravější jahody...
Jakým způsobem ochránit jahodník před škodlivými organizmy včetně virů, zároveň snížit počet chemických postřiků, jak jahodník lépe pěstovat, vybrat vhodnou odrůdu nebo jak prodloužit skladovatelnost plodů – to jsou některé z otázek, kterými se bude zabývat nový společný projekt Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského v Holovousích, pracovníků Ústavu molekulární biologie rostlin Biologického centra a pěstitele jahodníku Bc. M. Hanče.
Jedinečnost a originalita řešení spočívá především v komplexnosti projektu: výzkum klasických agrotechnických postupů bude kombinován s molekulárně-biologickými analýzami virů jahodníku, včetně sekvenování nové generace. Výsledkem tak mohou být nejen zdravější rostliny, ale i postupy pěstování jahodníku šetrnější k rostlinám i životnímu prostředí vhodné pro malé i velké pěstitele.
"Výzkum virových onemocnění jahodníku patří k velmi obtížným oblastem rostlinné virologie," uvádí navrhovatelka projektu za Biologické centrum Jana Fránová, která se výzkumem virových onemocnění jahodníku začala zabývat již před 25 lety. Na snímcích z transmisního elektronového mikroskopu (TEM) demonstruje některé své dřívější nálezy virů i fytoplazem u této plodiny.